Below each question, please find a tabulation of answers from all 81 primary candidates who responded to the questionnaire – and not only from those candidates whom Citizens Union interviewed. Questionnaires for Brooklyn District Attorney, Public Advocate, and Borough Presidents can be found here.

VOTING AND ELECTIONS REFORM

1. What is your position with respect to eliminating party primaries and establishing a nonpartisan election system in which all candidates and all voters participate in the first round and the top two candidates advance to the second round?

Support: 54 Conditional Support: 1  Undecided or No Answer: 2 Oppose: 23 Conditional Oppose: 1

2. What is your position on instituting Instant Runoff Voting for all citywide offices and for all special elections for city offices?

Support: 72  Conditional Support: 0 ◊ Undecided or No Answer: 3  Oppose: 5 ◊ Conditional Oppose: 1

3. What is your position on creating a voluntary municipal poll worker program to supplement poll worker recruitment by district leaders?

Support: 77 ◊ Conditional Support: 0 ◊ Undecided or No Answer: 2  Oppose: 2 ◊ Conditional Oppose: 0

4. What is your position on requiring the Board of Elections to report performance metrics to the City Council that conform to the Mayor’s Management Report?

Support: 75 ◊ Conditional Support: 0 ◊ Undecided or No Answer: 5 ◊ Oppose: 1 ◊ Conditional Oppose: 0

5. What is your position on modifying the City Charter to require that laws enacted by referendum only be changed through approval by the voters?

Support: 68  ◊ Conditional Support: 1  Undecided or No Answer: 6  Oppose: 6  Conditional Oppose: 0

CAMPAIGN FINANCE REFORM

6. What is your position on prohibiting participants in the city’s campaign finance program from using public matching funds to purchase strategic campaign consulting services from firms that also provide lobbying services?

Support: 69 ◊ Conditional Support: 1  Undecided or No Answer: 4  Oppose: 7  Conditional Oppose: 0

7. What is your position on increasing the Campaign Finance Board’s public matching grants from a partial match of 55% to a full match of funds raised (Int. 1130-A)?

Support: 67 ◊ Conditional Support: 0  Undecided or No Answer: 6  Oppose: 8  Conditional Oppose: 0

CITY COUNCIL REFORM

8. How do you feel the reformed bill drafting process is going under the enacted 2014 Council Rules Reforms and do you think we need a more independent process similar to New York State Legislature’s bill drafting commission?

Responses available here.

9. What is your position on the following proposals enabling Council committees to function more effectively and independently of the speaker:

a. Should committee chairs have the ability to hire at least one committee staffer?

Support: 78 ◊ Conditional Support: 0 ◊ Undecided or No Answer: 1 ◊ Oppose: 2 ◊ Conditional Oppose: 0

b. Should committee hearings and votes be scheduled at the direction of the chairs?

Support: 76 ◊ Conditional Support: 1 ◊ Undecided or No Answer: 1 ◊ Oppose: 3 ◊ Conditional Oppose: 0

c. Should committees be able to issue subpoenas by a vote of their members?

Support: 77 ◊ Conditional Support: 0 ◊ Undecided or No Answer: 1 ◊ Oppose: 3 ◊ Conditional Oppose: 0

d. Now that committee chair stipends have been eliminated what is your position on reducing the overall number of committees so members can participate more meaningfully in fewer issues?

Support: 63 ◊ Conditional Support: 2 ◊ Undecided or No Answer: 3 ◊ Oppose: 13 ◊ Conditional Oppose: 0

10. What is your position on greater disclosure of council members’ outside income?

Support: 76 ◊ Conditional Support: 0 ◊ Undecided or No Answer: 3 ◊ Oppose: 2 ◊ Conditional Oppose: 0

11. When the Quadrennial Compensation Commission is reconvened, what is your position on requiring that any future increase in council member compensation only apply prospectively to the following term?

Support: 76 ◊ Conditional Support: 1 ◊ Undecided or No Answer: 2 ◊ Oppose: 2 ◊ Conditional Oppose: 0

12. What is your position on ensuring a more equitable and needs-based distribution of discretionary funding?

Support: 75 ◊ Conditional Support: 3 ◊ Undecided or No Answer: 3 ◊ Oppose: 0 ◊ Conditional Oppose: 0

13. What is your position on increasing transparency of discretionary funding by requiring the list of capital and expense funds and their sponsors be provided to council members and the public three days in advance of any vote, and expanding the online searchable database of expense funds to include all capital fund recipients and applicants?

Support: 80 ◊ Conditional Support: 0 ◊ Undecided or No Answer: 1 ◊ Oppose: 0 ◊ Conditional Oppose: 0

14. What is your position on extending term limits from two four-year terms to three four-year terms?

Support: 23 ◊ Conditional Support: 0 ◊ Undecided or No Answer: 3 ◊ Oppose: 53 ◊ Conditional Oppose: 2

15. What is your position on making all actions designed to influence any City Council outcome, including the choice of Speaker, reportable as a lobbying expense?

Support: 67 ◊ Conditional Support: 3 ◊ Undecided or No Answer: 5 ◊ Oppose: 6 ◊ Conditional Oppose: 0

PUBLIC SAFETY AND OVERSIGHT OF POLICE MISCONDUCT

16. What is your position on establishing the Commission to Combat Police Corruption (CCPC) as a permanent commission in the City Charter while empowering the CCPC to issue subpoenas?

Support: 63 ◊ Conditional Support: 0 ◊ Undecided or No Answer: 6 ◊ Oppose: 12 ◊ Conditional Oppose: 0

17. What is your position on enhancing the Civilian Complaint Review Board’s (CCRB) authority to initiate an investigation into reported or known incidents of police misconduct without receipt of a formal complaint?

Support: 65 ◊ Conditional Support: 0 ◊ Undecided or No Answer: 3 ◊ Oppose: 13 ◊ Conditional Oppose: 0

18. What is your position on granting the Civilian Complaint Review Board (CCRB) with the authority to prosecute officers found guilty of lying during CCRB investigations?

Support: 70 ◊ Conditional Support: 0 ◊ Undecided or No Answer: 4 ◊ Oppose: 7 ◊ Conditional Oppose: 0

19. What is your position on reinstating the zero tolerance penalty for false official statements by public officers?

Support: 76 ◊ Conditional Support: 1 ◊ Undecided or No Answer: 3 ◊ Oppose: 1 ◊ Conditional Oppose: 0

20. What is your position on requiring the Police Commissioner to explain divergence from NYPD trial judge and CCRB disciplinary recommendations and to make the explanation public?

Support: 74 ◊ Conditional Support: 1 ◊ Undecided or No Answer: 2 ◊ Oppose: 4 ◊ Conditional Oppose: 0

21. What is your position on requiring the NYPD to publish a regular report of use of force incidents with data disaggregated by race?

Support: 67 ◊ Conditional Support: 1 ◊ Undecided or No Answer: 2 ◊ Oppose: 10 ◊ Conditional Oppose: 1

BUDGET REFORM

22. What is your position on establishing independent budgeting for:

a. the borough presidents?

Support: 72 ◊ Conditional Support: 0 ◊ Undecided or No Answer: 2 ◊ Oppose: 7 ◊ Conditional Oppose: 0

b. Conflicts of Interest Board?

Support: 72 ◊ Conditional Support: 0 ◊ Undecided or No Answer: 3 ◊ Oppose: 6 ◊ Conditional Oppose: 0

c. the Public Advocate?

Support: 71 ◊ Conditional Support: 0 ◊ Undecided or No Answer: 3 ◊ Oppose: 7 ◊ Conditional Oppose: 0

d. community boards?

Support: 69 ◊ Conditional Support: 1 ◊ Undecided or No Answer: 3 ◊ Oppose: 8 ◊ Conditional Oppose: 0

23. What is your position on making the budget process more transparent by clearly defining and limiting units of appropriation?

Support: 81 ◊ Conditional Support: 0 ◊ Undecided or No Answer: 0 ◊ Oppose: 0 ◊ Conditional Oppose: 0

24. What is your position on release of revenue projections (other than property taxes) prior to Council hearings on the Executive budget?

Support: 81 ◊ Conditional Support: 0 ◊ Undecided or No Answer: 0 ◊ Oppose: 0 ◊ Conditional Oppose: 0

LAND USE AND COMMUNITY BOARD REFORM

25. What is your position on designating urban planners for use by community boards and requiring borough president’s report to the Council the manner in which they advertise and make community board appointments?

Support: 73 ◊ Conditional Support: 1 ◊ Undecided or No Answer: 3 ◊ Oppose: 3 ◊ Conditional Oppose: 1

26. What is your position on establishing a formal standardized and transparent process for community board appointments including written applications, interviews of candidates, and filling vacancies within 30 days?

Support: 77 ◊ Conditional Support: 1 ◊ Undecided or No Answer: 2 ◊ Oppose: 1 ◊ Conditional Oppose: 0

CONSTITUTIONAL CONVENTION

27. In November, voters in New York will be asked whether they wish to hold a Constitutional Convention to amend the New York State Constitution. What is your position on holding such a convention?

Support: 20 ◊ Conditional Support: 0 ◊ Undecided or No Answer: 8 ◊ Oppose: 53 ◊ Conditional Oppose: 0

28. If you support a Constitutional Convention, what actions, if any, will you take to ensure that it takes place? If you oppose the convention, what will you do to defeat it?

Responses available here.